ورزش نحوه رفتار ژن ها را تغییر می دهد

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، طبق یک مطالعه جدید، فقط ژنتیک نیست که تفاوت قابل توجهی در وزن و نحوه رفتار ژن هایشان ایجاد می کند. ورزش می تواند نشانگرهای ژنتیکی بیماری متابولیک را تغییر دهد. هر یک از بیماری ها یا اختلالاتی که متابولیسم طبیعی را مختل می کند. این مطالعه می تواند به توضیح نقش کلیدی ورزش در سلامت کمک کند.

مایکل اسکینر، یکی از نویسندگان این مطالعه، زیست شناس دانشگاه ایالتی واشنگتن، در پولمن، توضیح داد: «یافته ها مکانیسم مولکولی را برای ارتباط بین فعالیت بدنی و بیماری متابولیک ارائه می دهند. دانشمندان قبلاً دریافته بودند که اکثریت دوقلوهای همسان با افزایش سن به بیماری های متفاوتی مبتلا می شوند، حتی اگر ژن های یکسانی داشته باشند. اسکینر گفت: اپی ژنتیک - مطالعه چگونگی تأثیر رفتارها و محیط شما بر عملکرد روزانه ژن ها ممکن است این را توضیح دهد.

نقش اپی ژنتیک بر روند سلامتی

اکنون به نظر می رسد ورزش از طریق اپی ژنتیک بر بسیاری از انواع سلول ها تأثیر می گذارد که بسیاری از آنها در بیماری متابولیک دخیل هستند. برای این مطالعه، محققان گونه های 70 جفت دوقلوهای همسان را که در یک مطالعه ورزشی شرکت داشتند بررسی نمودند. این تیم به رهبری گلن دانکن، مدیر رجیستری، داده های مربوط به دوقلوها را در چندین نقطه مختلف بین سال های 2012 و 2019 جمع آوری کرد.

محققان از ردیاب های تناسب اندام برای سنجش فعالیت دوقلوها، اندازه گیری دور کمر و شاخص توده بدنی آنها، تخمینی از چربی بدن بر اساس قد و وزن استفاده کردند. شرکت کنندگان همچنین به سوالاتی در مورد سبک زندگی و محله خود پاسخ دادند. در بسیاری از جفت های دوقلو، افراد در سطوح ورزش، پیاده روی در محله و BMI متفاوت بودند. یافته ها نشان داد، خواهر و برادرهایی که از لحاظ فیزیکی فعال تر بودند، علائم کمتری از بیماری متابولیک داشتند که با اندازه دور کمر و BMI اندازه گیری می شد.

این با تفاوت در اپی ژنوم آنها، فرآیندهای مولکولی که بیان ژن را تحت تأثیر قرار می دهند، مرتبط است. دوقلوهای فعال تر دارای نشانگرهای اپی ژنتیکی بودند که با کاهش سندرم متابولیک مرتبط بود.

نتایج تحقیقات اپی ژنتیکی

برای افرادی که رفتارهای متفاوتی داشتند، تفاوت های اپی ژنتیکی را نیز پیدا شد. این دوقلوها با سطح بالایی از فعالیت بدنی، که به عنوان بیش از 150 دقیقه ورزش در هفته تعریف می شود، تغییرات اپی ژنتیکی داشتتند که با کاهش BMI و اندازه کمر مرتبط بود. به گفته محققان، مناطق ژنتیکی که در آن این تغییرات یافت می شود با بیش از 50 ژن خاص مربوط به فعالیت بدنی شدید و عوامل خطر متابولیک مرتبط است.

اسکینر گفت: اپی ژنتیک ممکن است توضیح دهد که چرا اکثر دوقلوهای همسان با افزایش سن به بیماری های مختلفی مبتلا می شوند.

اگر ژنتیک و توالی DNA تنها محرک زیست شناسی بودند، پس اساساً دوقلوها باید همان بیماری ها را داشته باشند. اما نتایج متفاوت است. بنابراین این بدان معنی است که باید تأثیر زیست محیطی روی دوقلوها وجود داشته باشد که باعث ایجاد بیماری می شود.