هوش مصنوعی و بهبود شناسایی بیماران سرطانی

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سرطان با 1.2 میلیون مرگ در سال 2020 یا 23 درصد از کل مرگ و میرها، دومین قاتل بزرگ در اتحادیه اروپا است. با توجه به اینکه 40 درصد از این سرطان ها از طریق تشخیص زودهنگام و تغییر سبک زندگی مانند سیگار نکشیدن یا ورزش منظم قابل پیشگیری هستند، این رقم بسیار غم انگیزتر است. با این حال، تحقیقات در مورد آینده پزشکی با پیش بینی پیشرفت قابل توجهی در پیشگیری و درمان این بیماری در دهه های آینده، امیدوارکننده است. ظهور هوش مصنوعی (AI)، یکی از دلایل مهم برای خوش بینی است.

هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی دقیقا شامل چه چیزی می شود؟

بسیاری از مقالات تحقیقاتی اخیر نشان می دهند که هوش مصنوعی با ارائه راه های جدید برای بهبود پیشگیری، تشخیص، درمان و مدیریت سرطان در بسیاری از زمینه های درمانی به ویژه سرطان شناسی، قلب و عروق، و چشم پزشکی، پتانسیل تغییر مراقبت های بهداشتی را دارد. با نگاهی به ارقام بازار، رشد هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی از تعداد زیاد بازیگران مشهود است. از شکوفایی استارت آپ های هوش مصنوعی که بگذریم، 18 شرکت از 47 شرکت چندملیتی ارائه دهنده هوش مصنوعی در حال حاضر راه حل های مراقبت های بهداشتی را ارائه می دهند. از این تعداد، 80٪ راه حل های نوآورانه ای را ارائه می دهند که به طور دقیق مربوط به درمان است، در حالی که 20٪ ابزارهای مبتنی بر کارایی را برای بهینه سازی منابع و ارتقای فناوری مراقبت های بهداشتی تولید می کنند.

تحقیقات پزشکی: هوش مصنوعی می تواند توسعه درمان های جدید را با تجزیه و تحلیل حجم زیادی از داده ها برای شناسایی ترکیبات شیمیایی امیدوارکننده و پیش بینی اثربخشی آنها تسریع بخشد. این فناوری قرار است تأثیر عمده ای بر توسعه دارو داشته باشد و با شناسایی بیماران واجد شرایط برای آزمایشات بالینی و تجزیه و تحلیل داده های تولید شده توسط این کارآزمایی ها، سرعت تحقیقات بالینی را افزایش دهد.

تشخیص پزشکی: هوش مصنوعی می تواند با تجزیه و تحلیل داده های پزشکی (مثلاً تصاویر اشعه ایکس، نتایج آزمایشگاهی، سوابق پزشکی خاص) به پزشکان کمک کند تا تشخیص های سریع تر و دقیق تری داشته باشند. الگوریتم های هوش مصنوعی می توانند علائم اولیه بیماری را شناسایی کرده و به شناسایی مناسب ترین درمان کمک کنند. در میان بسیاری از نمونه های دیگر، سرطان سینه ویسکانسین از الگوریتم یادگیری ماشینی خاصی استفاده کرد که با موفقیت برای تشخیص سرطان سینه به کار رفت و به دقت طبقه بندی 98.53 درصد دست یافت.

کمک جراحی: هوش مصنوعی می تواند به جراحان در برنامه ریزی و اجرای روش های جراحی پیچیده، از جمله برنامه ریزی قبل از عمل، رویکردهای حین عمل، و پیش بینی عوارض بعد از عمل کمک کند. ربات های جراحی با کمک هوش مصنوعی، دقت بیشتر و بهبودی سریع تر پس از عمل را برای بیماران فراهم می کنند.

نظارت بر بیمار: هوش مصنوعی می تواند برای نظارت بر علائم حیاتی بیماران، از جمله ضربان قلب، فشار خون یا سطح قند خون، و هشدار به متخصصان مراقبت های بهداشتی در صورت بروز ناهنجاری ها استفاده شود. پیش بینی می شود که این امر برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن بازی را تغییر دهد و در صورت تجربه عوارض، نظارت کامل و مداخله زودهنگام را ممکن می سازد.

درمان شخصی: هوش مصنوعی می تواند مقادیر زیادی از داده های پزشکی را برای تعیین هدفمندترین درمان برای بیماران، با در نظر گرفتن مشخصات ژنتیکی، سابقه پزشکی، شیوه زندگی و مجموعه ای از ویژگی های خاص دیگر در نظر بگیرد.

مدیریت سوابق پزشکی: هوش مصنوعی می تواند مدیریت سوابق پزشکی الکترونیکی را خودکار کند، در نتیجه مدیریت پرونده پزشکی را کارآمدتر و دقیق تر می کند و در عین حال از محرمانه بودن و امنیت اطلاعات بیمار اطمینان می دهد.

برای همه آن چشم اندازهای هیجان انگیز، قبل از اینکه بتوانیم از طیف کاملی از مزایای مراقبت های بهداشتی به کمک هوش مصنوعی بهره مند شویم، باید بر مجموعه ای از چالش ها غلبه کنیم. برای مثال، هوش مصنوعی هنوز از نظر فنی پیچیده تر نشده است. برای مثال، عدم وجود فرمت جهانی برای سلامت داده ها، پاکسازی و انتقال آن از یک نرم افزار یا رایانه به رایانه دیگر را دشوار می کند. اکثریت قریب به اتفاق راه حل های هوش مصنوعی نیاز به آموزش توسط انسان ها دارند - نه هر انسانی. با همکاری متخصصان مراقبت های بهداشتی، مهندسان باید به دقت به نیازهای جامعه پزشکی گوش دهند و آنها را در هوش مصنوعی در حال ظهور منعکس کنند. این امر پنهانی نیست، سؤالات اجتماعی-فرهنگی و اخلاقی نیز لازم است در نظر گرفته شوند. حفاظت از داده ها همچنان یک مسئله واقعی برای بسیاری از شهروندان باقی مانده است، حتی اگر مقررات چارچوب اتحادیه اروپا در سال 2018 برای پردازش داده ها، مقررات عمومی حفاظت از داده ها (GDPR)، قدرت بیشتری را به افراد برای دیکته کردن نحوه مدیریت شرکت ها با اطلاعات شخصی خود داده است. قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا، اولین قانون جامع جهان برای تنظیم ماشین های هوش مصنوعی که خطراتی برای سلامت، حقوق بشر و ایمنی ایجاد می کنند، باید تا حدودی این نگرانی ها را کاهش دهد.