مورچه ‌ها ناجی جان انسان ‌ها

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، مورچه ها بینی ندارند، اما این مانع از بو کشیدن سرطان نمی شود. به لطف گیرنده های بویایی فراوان روی شاخک هایشان، حشرات حس بویایی باورنکردنی دارند و می توانند از آن برای تشخیص تومور ها استفاده کنند.

توانایی حیرت آور مورچه ها در تشخیص بیماری سرطان
تومور های سرطانی نسخه های متمایزی از مواد شیمیایی به نام ترکیبات آلی فرار را آزاد می کنند که اغلب در مایعات بدن مانند عرق و ادرار و در بخار تنفسی خود را نشان می دهند. بر اساس مطالعه جدیدی که در Proceedings of the Royal Society B منتشر شده است، مورچه ها می توانند این ترکیبات را در ادرار بو کنند. نویسندگان مطالعه می گویند که حشرات می توانند روزی به عنوان روشی ارزان تر و غیرتهاجمی برای تشخیص سرطان مورد استفاده قرار گیرند.
دباجیت ساها، مهندس زیست پزشکی که در دانشگاه ایالتی میشیگان روی ملخ های تشخیص سرطان آزمایش می کند و در مطالعه جدید شرکت نداشت، می گوید: این یک مسیر هیجان انگیز است. او می افزاید که مهار بیولوژی حشرات "رویکردی جدید و بسیار قدرتمند برای تشخیص بیماری است."
به گزارش واشنگتن پست، این دانشمندان در یک آزمایشگاه، برش هایی از تومورهای سرطان سینه را از نمونه های انسانی، به بدن موش پیوند زدند و به این ۳۵ مورچه آموزش دادند تا ادرار موش های حامل تومور را با قند موجود در آن بسنجند. طبق گزارش های منتشره، مورچه ها هنگامی که در کنار ظرف های حاوی نمونه های ادرار دارای تومورهای سرطانی قرار می گرفتند، ۲۰ درصد زمان بیشتری سپری می کردند.
اپتیست پیکرت، نویسنده این مقاله و محقق دانشگاه سوربن پاریس دراین باره گفت: آنها فقط می خواستند قند بخورند.
از آنجا که سلول های تومور، حاوی VOC ( ترکیبات آلی فرار) هستند، محقان می توانند از آنها به عنوان نشانگرهای زیستی سرطان استفاده کنند و حیواناتی مثل سگ ها و حالا مورچه ها می توانند سریعا برای تشخیص این ناهنجاری ها از طریق حس بویایی شان تعلیم ببینند. البته محققان بر این باورند که مورچه ها ممکن است در این زمینه برتری کمی نسبت به سگ ها و دیگر حیوانات که تعلیم آنها زمان بر تر خواهد بود، داشته باشند.
این نکته مهمی است؛ چرا که هرچه بیماری سرطان زودتر تشخیص داده شود، دوره درمانی سریع تر آغاز خواهد شد. محققان امیدوارند که مورچه ها به لطف شاخک هایشان این توانایی را داشته باشند که به اندازه دستگاه های تشخیص زیستی سرطان، کارآمد عمل کنند؛ چرا که گزینه به مراتب ارزان قیمت تری هم هستند.
پیکرت دراین باره گفت:« نتایج این تحقیق بسیار امیدبخش است. البته مهم است بدانیم که ما فاصله زیادی تا آن زمان داریم که بخواهیم از مورچه ها به صورت روزمره و عادی برای تشخیص سرطان بهره ببریم.»
با 10 میلیون مرگ و بیش از 19 میلیون مورد در سال 2020، سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. یک راه برای افزایش میزان بقای سرطان، بهبود روش های تشخیصی است. هر چه تومور ها زودتر شناسایی شوند، شانس بهبودی برای بیماران بیشتر می شود.