مزایای غربالگری خانوادگی در مورد بیماری های نادر

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، آزمایش ژنتیکی 165 مورد جدید از بیماری فابری را در میان اعضای خانواده در معرض خطر 83 بیمار شاخص نشان می دهد. بیماری فابری یک بیماری ژنتیکی نادر، پیشرونده، مرتبط با X و ارثی است که در اثر کمبود عملکردی α-گالاکتوزیداز لیزوزومی ایجاد می شود که منجر به تجمع گلیکوسفنگولیپیدها در تقریباً همه انواع سلول های بدن و سلول های بدن می شود. مایعات بیماران مبتلا به بیماری های ژنتیکی نادر و علائم غیراختصاصی اغلب تاخیرهای تشخیصی قابل توجهی را تجربه می کنند که می تواند بر شروع سریع درمان تأثیر منفی بگذارد. اگر FD به طور خاص درمان نشود، آسیب اندام انتهایی (مانند نارسایی مزمن کلیه، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک همراه با آریتمی و سکته مغزی) کیفیت زندگی را مختل می کند و امید به زندگی را کاهش می دهد.

بیماران و روش ها:

برای 83 بیمار متوالی مبتلا به FD مراجعه کننده به مرکز مرجع روسیه برای بیماری های ذخیره سازی لیزوزومی، شجره نامه ساخته شد و آزمایش های ژنتیکی به اعضای خانواده ارائه شد. واریانت GLA بیماری زا مرتبط با FD برای همه 83 پروباند شناسایی شد. آزمایش خانواده با استفاده از ژنوتیپ آبشاری، شناسایی 165 مورد اضافی FD را در میان 331 عضو خانواده در معرض خطر مورد آزمایش قرار داد.. این اولین مطالعه ای است که غربالگری خانوادگی را در یک گروه بزرگ روسی از بیماران مبتلا به FD و بیماری مزمن کلیوی توصیف کرده است. افزایش آگاهی از FD در میان پزشکان برای تشخیص زودهنگام و درمان خاص مهم است.

علائم و نشانه های اولیه بیماری فابری شامل درد نوروپاتیک، آنژیوکراتوم، هیپوهیدروزیس و علائم گوارشی (تهوع، استفراغ، درد شکم و دوره های اسهال) از کودکی یا نوجوانی به بعد است که قبل از نارسایی آشکار کلیوی، هیپرتروفی بطن چپ، و/یا سکته های مکرر یا حملات ایسکمیک گذرا بیان بالینی بیماری فابری معمولاً در مردان همزیگوت شدیدتر از زنان هتروزیگوت است. با این حال، زنان نیز می توانند علائم و نشانه های زودرس و دیررس بیماری فابری را در نتیجه غیرفعال سازی کروموزوم ایکس کج نشان دهند، که می تواند به بیان الل جهش یافته کمک کند.

نتیجه گیری:

بیماران تشخیص داده نشده مبتلا به بیماری فابری را می توان با غربالگری جمعیت های در معرض خطر، مانند بیماران مبتلا به بیماری کلیوی در مرحله نهایی که تحت دیالیز یا پیوند کلیه قرار می گیرند، شناسایی کرد. بیماران. با هیپرتروفی غیر قابل توضیح بطن چپ، و بزرگسالان جوان با سابقه سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا. بازده تشخیصی این برنامه های غربالگری گران قیمت پایین است: از 0-0.2٪ در واحدهای دیالیز تا 0.5-0.9٪ در بیماران مبتلا به هیپرتروفی بطن چپ غیرقابل توضیح. علاوه بر این، بیماران تشخیص داده شده در گروه های در معرض خطر اغلب بیماری کلیوی در مراحل آخر یا بیماری عروق مغزی با آسیب غیرقابل برگشت اندام دارند که تأثیر منفی بر نتایج بالینی دارد. در برخی تنظیمات غربالگری (به عنوان مثال، بیماران بزرگسال مبتلا به آرتریت زودرس و تمایز نیافته یا کودکان مبتلا به درد مزمن در اندام های انتهایی)، بازده تشخیصی اساساً صفر است. با این وجود، پروتکل های غربالگری بیماری فابری در بیماران در معرض خطر نیز راه را برای غربالگری خانوادگی هموار می کند. بستگان آسیب دیده (به ویژه کودکان و بزرگسالان جوان) می توانند از درمان و مشاوره ژنتیک زودتر بهره مند شوند آزمایش خانواده بیماران مبتلا به بیماری فابری که به تازگی تشخیص داده شده اند نیز می تواند اثربخشی هزینه پروتکل غربالگری را بهبود بخشد. آزمایش ژنتیکی با استفاده از ژنوتیپ آبشاری در خانواده های بیماران شاخص شناسایی شده از طریق ارائه علائم یا از طریق یک برنامه غربالگری می تواند تعداد بیماران مبتلا به بیماری فابری را تا حد زیادی افزایش دهد و بنابراین می تواند تشخیص و درمان را قبل از آسیب غیرقابل برگشت ارگان تسهیل کند.