فناوری جدید شنوایی برای اندازه گیری میزان درک گفتار

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، نرم افزار جدید که در KU Leuven توسعه یافته است، می تواند بررسی کند که آیا یک فرد گفتار را بر اساس امواج مغزی به خوبی درک می کند یا خیر. دانشگاه در بیانیه مطبوعاتی (هلندی) اعلام کرد که محققان توانستند برای اولین بار با موفقیت این فناوری را برای کودکان کم شنوایی و خردسال به کار ببرند.

کم شنوایی مادرزادی در یک تا دو در هزار نوزاد اتفاق می افتد. بسیاری از آنها حداقل در یکی از هر دو گوش به سمعک نیاز دارند.

سمعک سیگنال صوتی را تقویت می کند، اما تعیین اینکه آیا شخص مورد نظر نیز به درستی گفتار را دریافت می کند و بنابراین می تواند آن را درک کند دشوار است. از سن پنج یا شش سالگی می توانید کودکان را با تکرار مجموعه ای استاندارد از کلمات آزمایش کنید، اما برای سال های اولیه زندگی که در رشد گفتار و زبان بسیار مهم هستند، هیچ روش اندازه گیری قابل اعتمادی وجود ندارد.

در KU Leuven، یک گروه تحقیقاتی به رهبری پروفسور تام فرانکارت، نرم افزار جدیدی را برای غلبه بر این مشکل توسعه داده است. بن سامرز، محقق فوق دکترا، می گوید: نرم افزار ما فعالیت مغز را در حین گوش دادن به گفتار طبیعی تجزیه و تحلیل می کند. این به ما اجازه می دهد تا دو (فایل صوتی) را با هم مقایسه کنیم: در یک طرف، فایل صوتی سخنرانی ارائه شده و در سمت دیگر، فایلی بر اساس امواج مغزی. اگر این دو شبیه به هم باشند، پس شخص سخن را به درستی درک کرده است.

در جدیدترین مطالعه خود، محققان این تکنیک را برای اولین بار در کودکان کم شنوا با سمعک به کار بردند. تیلد ون هیرتوم، شنوایی شناس، می گوید: این مطالعه نتایج قبلی ما را تأیید می کند که این تکنیک یک پیش بینی کننده خوب و عینی برای درک گفتار است. علاوه بر این، ما می توانیم از این روش دریابیم که سمعک چقدر مزیت شنیداری دارد.

محققان به طور کامل درگیر اعتبارسنجی بالینی این فناوری هستند. در یک مطالعه بالینی گسترده، شنوایی شناسان از چندین مرکز توانبخشی فلاندری و UZ Leuven این نرم افزار را بیشتر آزمایش خواهند کرد. بن سامرز در پایان می گوید: به همراه دفتر انتقال فناوری KU Leuven، ما در حال بررسی همه احتمالات برای ارائه این فناوری نوآورانه شنوایی به جامعه در آینده قابل پیش بینی هستیم.