شیوع پیک هشتم و موج جدید کرونا در ایران و جهان

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، پس از گذر از پیک هفتم و پیک ششم کرونا در کشور و فروکش کردن تعداد مبتلایان و صفر شدن آمار کشته های روز کرونا برای چندروز، برخی گمان کردند کرونا تمام شده و به زودی جشن پایان کرونا را خواهیم گرفت. کاهش آمار ایران در حالی بود که کشورهای اروپایی و آمریکایی خود را برای مواجهه با موج جدید کرونا و پیک هشتم آماده کرده بودند و روند افزایشی در این کشورها مشهود بود.


شیوع پیک هشتم و موج جدید کرونا در ایران و جهان؛ شناسایی زیرسویه های جدید BQ.1 و XBB
XBB، و BQ.1 از زیرسویه های جدید خانواده ویروس کرونا هستند. کرونا برای اولین بار از جمهوری خلق چین نشأت گرفت که در نتیجه این بیماری میلیون ها نفر در دنیا جان خودشان را از دست دادند. موارد ابتلا به کرونا در برخی کشورها رو به افزایش و در برخی دیگر کشورها در سراسر جهان رو به کاهش است. گفته می شود زیرسویه های جدید XBB و BQ.1 یکی از زیرمجموعه های اومیکرین هستند که، توجه جهانی را به خود جلب کرده اند. زیرسویه های جدید XBB، و BQ.1 که از زیرشاخه BA.2 ویروس کووید می آیند به تازگی در حال شیوع در سراسر جهان هستند.
دبیرکل سازمان بهداشت جهانی در گفتگوی اخیر خود ذکر کرد: موارد ابتلا به کرونا در 110 کشور جهان درحال اوج گیری است و موارد ابتلای جهانی 20 درصد افزایش داشته و تعداد فوتی ها نیز روند صعودی دارند. در هفته اخیر در کشور فرانسه آمار مبتلایان افزایش 54 درصدی داشته و مقامات، آغاز موج هفتم کرونا در این کشور را اعلام کرده اند. از زمان شیوع ویروس کرونا تا به حال، این ویروس جهش های زیادی داشته که باعث ایجاد سویه های جدید و شگفتی متخصصان شده است. به تازگی جهش های جدیدی از ویروس کرونا در کشور چین دیده شده است، که خبر از شناسایی یک جهش ژنتیکی جدید و شکل گیری زیرسویه های جدیدBQ.1 و XBB می دهد.
یکی از متخصصان دانشکده جانز هاپکینز آمریکا، گفت: از آنجایی که XBB ترکیبی از رده های فرعی BA.2.10.1 و BA.2.75 است. به این معنی است که این زیرسویه دارای بخش هایی از دو ویروس مختلف است که میزبانان یکسانی را آلوده کرده و برخی از ژن های آن ها را در این فرآیند مبادله می کنند. همچنین طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در مورد تکامل ویروس SARS-CoV-2 (TAG-VE)، و زیرسویه جدید آن یعنی XBB در اصل بخشی از نوع اومیکرون در نظر گرفته می شود. این گروه از محققان به این نتیجه رسیدند که XBB و زیرشاخه های آن به برچسب جدیدی نیاز ندارند، زیرا تفاوت چندانی با سایر زیرشاخه های Omicron ندارند.


شیوع سویه جدید کرونا BQ.1 و XBB در ایران
طبق گفته سخنگوی وزارت بهداشت چنانچه زیرسویه های BQ.1 و XBB در ایران شناسایی شوند، به احتمال زیاد شاهد پیک هشتم، و موج جدید کرونا در کشور خواهیم بود. اما اوایل دی ماه 1401، سه مورد ابتلا به زیر سویه های جدید اومیکرون در کشور مشاهده شد که از بین این سه مورد، دو نمونه مربوط به زیرسویه BQ1 و یک مورد مربوط به زیرسویه XBB بوده است. گفته شده، این نمونه ها در آزمایشگاه مرجع دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تشخیص داده شده اند.
طبق گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در 13 دی ماه 1401، بر اساس آزمایشات انجام شده در استان تبریز، چندین مورد از سویه های جدید BQ.1 و XBB اومیکرون مشاهده شده است. او همچنین اشاره کرد افراد مبتلا به این سویه های جدید قرطینه شده اند. همچنین سنخنگوی وزارت بهداشت درباره شیوع سویه جدید کرونا در روز 13 دی ماه 1401 اشاره کرد و گفت: تاکنون فقط یک مورد ابتلا به سویه های جدید کرونا در تهران مشاهده شده است.
همانطور که قابل پیش بینی بود، بعد از دوره سکون چندماهه، سناریوی رخ داده در چین حالا در کشور ایران هم در حال وقوع است. زیرسویه های BA.1 BA.2 همچنین امیکرون از نیمه اول تیرماه1401 همراه با پیک هفتم در ایران را آغاز کردند. اما به گفته برخی کارشناسان حوزه بهداشت، احتمال ورود زیرسویه جدید که XBB نام دارد، به کشور بسیار بالا است و تعطیلات سال جدید میلادی نیز در ورود آن بی تاثیر نیست.
دکتر مینو محرز در 6 دی ماه 1401، هشدار داد و گفت سال ۹۸ که کرونا وارد کشور شد، دقیقا در ایام تعطیلات سال جدید میلادی بود و تعداد زیادی از افراد تبعه کشور چین که در ایران زندگی می کردند، برای سال نو به کشورشان رفتند و هنگام بازگشت، بیماری کووید را به کشور ما آوردند. اگرچه تعداد مبتلایان کمتر از پیک هفتم با زیرسویه های BA.1 BA.2 خواهد بود، اما موارد بستری و فوتی نسبت به ابتلا بیشتر خواهد شد. پزشکان معتقدند توانایی این سویه در آلوده کردن و شدت درگیری بیشتر از سویه های قبل خواهد بود.


تاریخ آغاز پیک هشتم کرونا در 1402
آخرین بیانیه و خبر درخصوص موج جدید کرونا را وزیر بهداشت در 5 فروردین 1402 صادر کرده است. عین اللهی ذکر کرد: شاهد موج هشتم ویروس کرونا در کشور هستیم و این موج باعث افزایش مراجعه به مراکز درمانی شده است. درصورتی که همین روند ادامه دار باشد احتمالا بزودی شاهد محدودیت های جدید کرونایی در کشور خواهیم بود.


آمار مبتلایان و فوتی های روزانه کرونا در ایران
طبق آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت، در تاریخ 7 فروردین 1402 تعداد مبتلایان جدید در کشور 1036 نفر و متاسفانه 29 فوتی بوده است. 13 شهر در وضعیت قرمز کرونایی، 48 شهر در وضعیت نارنجی، 194 شهر در وضعیت زرد و تعداد شهرهای آبی 193 عدد می باشد.

علائم کرونای جدید 1402 چیست؟
از دست دادن حس بویایی یا چشایی با امیکرون و زیرسویه های آن در مقایسه با دلتا حدود 80 درصد کمتر است. از ان جهت که زیرسویه های جدید XBB و BQ.1 که از خانواده اومیکرون می باشند ممکن است علائمی مانند اومیکرون داشته باشند، گلودرد در موارد مبتلا به امیکرون نسبت به دیگر زیرسویه ها ۸ برابر شایع تر است.
• در برخی موارد اسهال و استفراغ
•اختلال در حس بویایی و چشایی
•خس خس و سنگینی سینه
•احساس درد در ناحیه چشم و یا سردرد
• بدن درد و گرفتگی عضلات
• تنگی نفس
•احساس کلافگی
•تب و لرز