شرایط تاسیس آزمایشگاه

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، آزمایشگاه ها انواع مختلفی داشته که متقاضیان برای تاسیس هر کدام از آن ها می بایست در یکی از رشته های علوم پزشکی تخصص لازم را داشته باشند. از جمله شرایط اولیه برای تاسیس آزمایشگاه حضور مسئول فنی است که می بایست دارای تخصص یا مدرک دکتری در رشته های آزمایشگاهی باشد. علاوه بر این به دلیل ارائه خدمات مختلف آزمایشی، سطح تحصیلات پرسنل شاغل در آن مرکز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.


انواع آزمایشگاه ها
آزمایشگاه ها بر اساس نوع فعالیتی که انجام می دهند به 4 دسته کلی آزمایشگاه های طبی، پاتولوژی، ژنتیک و پاتوبیولوژی تقسیم شده که در ادامه به توضیح هر کدام پرداخته و حوزه فعالیت آنها را مشخص خواهیم کرد.
&
آزمایشگاه تشخیص طبی:
این آزمایشگاه نیازمند مجوز وزارت بهداشت بوده و نمونه های خون، ادرار، مدفوع، خلط و زخم را بررسی می کند. آزمایشگاه های طبی شامل بخش های هماتولوژی، سرولوژی، بیوشیمی و میکروب شناسی بوده و شاغلان این بخش ها می بایست دارای مدرک علوم آزمایشگاهی یا میکروبیولوژی باشند.
میکروبیولوژی از جمله رشته های علوم پزشکی بوده که در آزمون دکتری دارای مصاحبه شفاهی می باشد.

آزمایشگاه پاتولوژی:
پاتولوژی یا آسیب شناسی به معنای مطالعه اختلال در بافت ها، سلول ها و مولکول های موجود در بدن انسان است که هنگام مواجهه با آسیب، نوعی عملکرد به خصوصی را از خود نشان می دهد. در این آزمایشگاه هر یک از بافت های بدن از نظر میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفته و علل ایجاد آن ها بررسی می شود که به طور نمونه می توان به تشخیص انواع سرطان در این آزمایشگاه ها اشاره کرد.
&
آزمایشگاه ژنتیک:
کلیه افرادی که قصد ازدواج دارند و یا در خانواده آنان افراد مبتلا به بیماری های ارثی و مادرزادی وجود دارد و نیز کسانی که قصد بارداری دارند می توانند در این آزمایشگاه با استفاده از روش های مولکولی به تشخیص یا میزان احتمال بیماری ژنتیکی در خود و یا نسل آینده خانواده خود بپردازند.
&
آزمایشگاه پاتوبیولوژی:
به برخی آزمایشگاه ها که از نظر فضای آزمایشگاهی و وجود دستگاه های آزمایش پیشرفته تر هستند و& آزمایشات تشخیص طبی و پاتولوژی را همزمان با یکدیگر انجام می دهند، آزمایشگاه پاتوبیولوژی می گویند که مسلما در هرقسمت افراد متخصص مربوط به آن بخش مشغول به فعالیت هستند.
شرایط تاسیس آزمایشگاه
برای تاسیس هر یک از آزمایشگاه های گفته شده شرایطی وجود دارد که شخص یا اشخاص موسس باید آن ها را رعایت کرده تا مجوز تاسیس آزمایشگاه را دریافت نمایند. اجازه تاسیس آزمایشگاه هم به اشخاص حقیقی و هم به اشخاص حقوقی داده می شود اما هر کدام دارای شرایط خاص مربوط به خودشان هستند که در ادامه به توضیح آن ها پرداخته ایم.
&
شرایط اشخاص حقیقی متقاضی تاسیس آزمایشگاه:
تابعیت جمهوری اسلامی ایران
عدم سوء پیشینه و اعتیاد
داشتن یکی از مدارک زیر:
•متخصص آسیب شناسی بالینی و تشریحی
•تخصص علوم آزمایشگاهی بالینی
•دکتری حرفه ای علوم آزمایشگاهی بالینی
•تخصص یا دکتری در یکی از رشته های علوم آزمایشگاهی

شرایط اشخاص حقوقی متقاضی تاسیس آزمایشگاه:
مدیر عامل یا یک نفر از اعضای هیات مدیره باید واجد شرایط موسس باشد.
به شخصیت های حقیقی متقاضی تاسیس آزمایشگاه بیش از یک پروانه داده نمی شود. لذا این افراد تنها در قالب شخصیت حقوقی امکان اخذ پروانه تاسیس موسسه پزشکی دیگری دارند.
&
شرایط نیروی انسانی آزمایشگاه:
کلیه افرادی که در آزمایشگاه به عنوان نیروی متخصص و یا کارشناس علوم آزمایشگاهی مشغول به فعالیت هستند، باید دارای شرایط زیر باشند:
&
& شرایط مسئول فنی آزمایشگاه:
مسئول فنی کسی است که پروانه مسئولیت در برابر قوانین به نام او صادر شده و بررسی نوع آزمایش ها بر اساس مدرک تحصیلی وی صورت می گیرد که از جمله مدارک مورد قبول برای انتخاب مسئول فنی عبارت است از:
دکتری تخصصی آسیب شناسی بالینی یا تشریحی
تخصص علوم آزمایشگاهی
دکتری حرفه ای علوم آزمایشگاهی
دکتری تخصصی تک رشته ای علوم آزمایشگاهی بالینی

شرایط سایر پرسنل آزمایشگاه:
دانش آموختگان رشته های ذکر شده به عنوان مسئول فنی
دانش آموختگان متخصص یا دارای دکترای تخصصی مرتبط با علوم آزمایشگاهی
دانش آموختگان کاردانی و کارشناسی رشته علوم آزمایشگاهی

شرایط ساختمانی تاسیس آزمایشگاه
ساختمان آزمایشگاه باید کلیه شرایط و استاندارد های مربوط به ضوابط فیزیکی یک آزمایشگاه را دارا باشد تا از اشتباهات و یا خطاهایی که ممکن است به علت محدودیت فضا و امکانات در آزمایش ها رخ دهد مصون بماند. از جمله شرایط ساختمانی عبارت است از:
در صورت انجام آزمایش های تشخیص پزشکی حداقل 100 متر الزامی است.
برای انجام آزمایش های آسیب شناسی تشریحی یا ژنتیک هر کدام 20 متر به فضای فوق اضافه می شود.
برای آزمایش های با دامنه تک تخصصی حداق 60 متر مربع لازم است.