توسعه فناوری واکسن mRNA

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، بنیاد بیل و ملیندا گیتس روز دوشنبه اعلام کرد، سرمایه گذاری 40 میلیون دلاری به چندین تولیدکننده آفریقایی کمک می کند تا واکسن های RNA پیام رسان جدید را در قاره ای تولید کنند که مردم آخرین بار در صف دریافت در طول همه گیری کووید19 بودند. در حالی که هنوز حداقل سه سال دیگر طول می کشد تا هر یک از واکسن ها تایید شوند و در بازار عرضه شوند، این بنیاد گفت که سرمایه گذاری mRNA آن گام مهمی در بهبود ارزش واکسن است. بیل گیتس روز یکشنبه پس از بازدید از یکی از تأسیسات درگیر در تولید واکسن، بیان داشت که برای بیماری های محلی در آفریقا مانند دره ریفت (تب) یا برای بیماری های جهانی مانند سل، mRNA رویکردی بسیار امیدوارکننده به نظر می رسد. این اعلامیه زمانی اعلام شد که این بنیاد رویداد سالانه سه روزه Grand Challenge را افتتاح کرد که دانشمندان و محققان بهداشت عمومی را از سراسر جهان گرد هم می آورد.

انستیتو پاستور، همراه با شرکت Biovac مستقر در آفریقای جنوبی، از یک پلت فرم تحقیقاتی و ساخت mRNA که توسط Quantoom Biosciences در بلژیک ساخته شده است، استفاده خواهند کرد. دو تولیدکننده واکسن مستقر در آفریقا هر کدام 5 میلیون دلار بودجه از این بنیاد دریافت می کنند، در حالی که 10 میلیون دلار دیگر برای شرکت های دیگری که هنوز نامی از آنها ذکر نشده است در نظر گرفته شده است. فناوری واکسن mRNA با تولید واکسن های کووید۱۹ ساخته شده توسط فایزر و مدرنا به خط مقدم تبدیل شد. رویکرد RNA پیام رسان با یک قطعه کد ژنتیکی شروع می شود که حاوی دستورالعمل هایی برای ساخت پروتئین است. و با انتخاب پروتئین ویروس مناسب برای هدف، بدن به یک کارخانه کوچک واکسن تبدیل می شود. دکتر آمادو سال، مدیر اجرایی انستیتو پاستور، گفت که این قرارداد به ایجاد خوداتکایی واکسن در آفریقا کمک خواهد کرد. این مؤسسه قبلاً از دهه 1930 اقدام به تولید داروهای ضد تب زرد کرده است و اکنون امیدوار است بتوان از فناوری mRNA برای تولید واکسن برای بیماری های بومی در این قاره مانند تب لاسا، تب دره ریفت و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو استفاده کرد.

آنچه مهم است این است که دفعه بعد که یک بیماری همه گیر رخ می دهد آفریقا بتواند واکسن خود را بسازد، به توسعه کمک کند و مطمئن شود که از جمعیت محافظت می کند. فناوری های mRNA به کشورهای با درآمد پایین و متوسط اجازه می دهد تا از نظر تحقیق و توسعه مستقل شوند. این پلت فرم تنها به 350 متر مربع (3800 فوت مربع) فضا نیاز دارد تا یک مرکز تولیدی با قابلیت تولید ده ها میلیون دوز داشته باشد. بنیاد گیتس با 8.3 میلیارد دلار برای اهدا در سال 2023، بزرگترین کمک کننده خصوصی بشردوستانه است. و با وقف بیش از 70 میلیارد دلار، قدرت مخارج آن احتمالاً برای چندین دهه ادامه خواهد داشت. میلیاردها دلار برای واکسیناسیون علیه فلج اطفال، درمان و پیشگیری از مالاریا و اچ آی وی و اخیراً واکسن هایی برای بیماری هایی مانند وبا هزینه کرده است.