تفاوت های جنسیتی و سنی در بیان ژن

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سه نفر از دانشمندان مهندسی زیستی تفاوت های سنی و جنسیتی را در بیان ژن مربوط به ساعت شبانه روزی یافته اند. تحقیقات قبلی نشان داده است که تغییرات ریتمیک در بیان ژن به دلیل ساعت شبانه روزی، به ویژه در ساعات صبح و عصر رخ می دهد. برای یافتن اینکه آیا چنین تفاوت هایی وجود دارد یا خیر، این سه نفر داده های به دست آمده برای پروژه بیان ژنوتیپ-بافت را تجزیه و تحلیل کردند. آنها اطلاعات ۹۱۴ نفر را بررسی کردند و از پروفایل های داده RNA آنها به عنوان ورودی الگوریتمی استفاده کردند که یک فاز شبانه روزی را به یک نمونه مشخص از بافت اختصاص می دهد. این به آنها اجازه داد تا سطح مواد موجود، مانند پروتئین را که به صورت ژنتیکی بیان شده است، یادداشت کنند. سطوح مختلف سطوح بیان متفاوتی را در طول بخش های مختلف چرخه شبانه روزی نشان دادند - آزمایش بر روی 46 نمونه بافت انجام شد.

در بررسی منابع نمونه های بافت، محققان تفاوت هایی را بین انواع بافت و بین افراد زن و مرد و همچنین بین افراد جوان تر و مسن تر مشاهده کردند. به طور خاص، آنها دریافتند که بیان ژن مربوط به متابولیسم در مقایسه با سایر بافت های بدن ریتمیک تر است. آنها همچنین ریتمیک بیشتری را در زنان در مقایسه با مردان و در افراد جوان بیشتر از افراد مسن یافتند.

محققان خاطرنشان کردند که تفاوت های جنسیتی بسیار بیشتر از حد انتظار بود - تعداد ژن های ریتمیک در زنان تقریباً دو برابر مردان بود. و بر اساس اعضای بدن متفاوت بود - زنان ریتمیک بیشتری را در بیان ژن در کبد و غده فوق کلیوی نشان دادند. آن ها همچنین واریانس هایی را بر اساس قسمت های بدن مرتبط با سن یافتند – برای مثال افراد مسن تر، ریتمیک کمتری در ژن های مربوط به عروق کرونر و به طور کلی سیستم قلبی عروقی داشتند. آنها همچنین دریافتند که با رسیدن افراد به سن خاصی، ساعت شبانه روزی از 24 ساعت به 12 تغییر می کند.