تأثیر باکتریوفاژها بر فرآیندهای سلولی و ایمنی پستانداران

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، باکتریوفاژها که فاژها نیز نامیده می شوند، ویروس هایی هستند که باکتری ها، میزبان های طبیعی آنها را آلوده کرده و از بین می برند. اما از دیدگاه ماکرومولکولی، فاژها را می توان به عنوان بسته های نوکلئوتید غنی شده از نظر تغذیه ای در یک پوسته اسید آمینه پیچیده شده دید.

مطالعه ای که در 26 اکتبر در مجله دسترسی آزاد PLOS Biology توسط جرمی جی بار در دانشگاه موناش، ویکتوریا، استرالیا و همکارانش منتشر شد، نشان می دهد که سلول های پستانداران، فاژها را به عنوان منبعی برای ارتقای رشد و بقای سلولی درونی استفاده می کنند.

برهمکنش فاژها با باکتری ها به خوبی شناخته شده است و برهمکنش بین باکتری ها و میزبان پستانداران آنها می تواند منجر به طیف وسیعی از همزیستی ها شود. با این حال، تاثیر باکتریوفاژها بر فرآیندهای سلولی و ایمنی پستانداران به خوبی شناخته نشده است.

به منظور بررسی نحوه تعامل پاسخ های ایمنی سلول های پستانداران و برهم کنش با فاژها، محققان فاژ T4 را که به خوبی مطالعه شده بود در سلول های پستانداران در شرایط آزمایشگاهی اعمال کردند و پاسخ های سلولی را با استفاده از گزارشگر لوسیفراز و سنجش ریزآرایه آنتی بادی تجزیه و تحلیل کردند. مایع رویی بدون فاژ به عنوان یک کنترل مقایسه ای عمل کرد.

محققان دریافتند که فاژهای T4 مسیرهای التهابی با واسطه DNA را فعال نمی کنند، اما باعث ایجاد توالی از رویدادهای مسیر سیگنالی می شوند که باعث رشد و بقای سلولی می شود. با این حال، برای تعیین اینکه چرا سلول ها از ذرات فاژ به عنوان منابع استفاده می کنند و اینکه آیا آنها به طور خاص از طریق سازگاری برای بهره مندی از این درونی سازی تکامل یافته اند، به مطالعات آینده نیاز است.

به گفته نویسندگان، این مطالعه مقدماتی بینش جدیدی در مورد تأثیر فاژها بر سیستم پستانداران، با پیامدهای بالقوه گسترده تر در زمینه های ایمونولوژی، فاژ درمانی، میکروبیوم و سلامت انسان ارائه می دهد.

بار می افزاید: این کار بینش جدیدی در مورد مزایای اضافی که باکتریوفاژها ممکن است بر روی میزبان پستانداران خود داشته باشند ارائه می دهد. این امر با توجه به افزایش استفاده از فاژ درمانی برای درمان عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است.