التیام زخم های دیابتی با تحریک الکتریکی

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، محققان دانشگاه فناوری چالمرز و دانشگاه فرایبورگ روشی ابداع کرده اند که از الکتریسیته برای التیام زخم های دیابتی تا سه برابر سریعتر استفاده می کند و پتانسیل زیادی برای درمان بیماران مبتلا به بیماری هایی که منجر به کاهش ترمیم زخم می شوند، ارائه می دهد. ماریا آسپلوند، نویسنده مسئول این مطالعه گفت: ( زخم های مزمن یک مشکل اجتماعی بزرگ هستند که ما چیزی درباره آن نمی شنویم. کشف روشی که ممکن است زخم ها را تا سه برابر سریعتر التیام بخشد، می تواند برای افراد دیابتی و افراد مسن و افرادی که از دیر بهبودیافتن زخمشان رنج می برند، تغییری ایجاد کند. )

البته در سال های اخیر شاهد توسعه بانداژهای هوشمند بوده ایم. اصل زیربنای استفاده از الکتریسیته این است که سلولهای پوست الکتروتاکتیکی هستند، به این معنی که اگر میدان الکتریکی در ظرف پتری پر از سلول های پوست قرار گیرد، سلول ها به سمت آن مهاجرت می کنند. در مطالعه حاضر، محققان استفاده از این اصل را برای هدایت الکتریکی سلول ها برای بهبود سریعتر زخم ها، به ویژه در بیماران دیابتی بررسی کردند. آنها روی کراتینوسیت ها که غالبترین نوع سلولی که در پوست یافت می شود و نقش اساسی در ترمیم پوست دارند، تمرکز کردند. هنگامیکه آنها در حال انجام ترمیم پوست هستند، کراتینوسیت ها به صورت جمعی مهاجرت می کنند.

آنها با استفاده از میدان الکتریکی کم، حدود 200 میلی ولت بر میلی متر، دریافتند که تحریک جریان مستقیم منجر به بسته شدن سریعتر زخم در همه موارد می شود و بر سلول ها تاثیر منفی نمی گذارد. اثر ترمیم زخم نیز زمانی قویتر بود که جریان فقط به یک طرف زخم بر خلاف هر دو طرف اعمال می شد. هنگامی که محققان یک جریان الکتریکی را به سلول های دیابتی اعمال کردند، دریافتند که پس از 12 ساعت تحریک یک طرفه، سلول ها حدود 34 درصد بسته بودند درحالیکه در گروه کنترل غیر تحریکی 12 درصد بود و محققان به این نتیجه رسیدند که هدایت سلولهای الکتریکی باعث بسته شدن سریعتر زخم می شود.

این مطالعه در مجله Lab on a chip منتشر شد.