اسید کاسنی یک ضد ویروس قدرتمند

احتمالا نام شربت های ضد سرماخوردگی حاوی عصاره اکیناسه با القاب متفاوتی برگرفته از همین نام را در این روزهای سرد سال زیاد شنیده اید.

گیاه اکیناسه (سرخارگل) با نام علمی Echinacea purpurea بومی آمریکای شمالی است. این گیـاه سـبب تقویـت سیستم ایمنی شده، آنتی باکتریـال، آنتی ویـروس و ضد التهاب می باشد. همچنین در بهبود سرماخوردگی، برونشیت، عفونت های دستگاه ادراری، تب و التهاب دهان و حلق بسیار مؤثـر است. گیاه اکیناسه بومی ایران نبوده و برای اولین بار در کشور در سال 1373 توسط زنده یاد دکتر رضا امیدبیگی، مدیـر تحقیق و توسعه شرکت دارویـی زردبند کشت گردید و هم اکنون نیز در مـزارع شرکت دارویی زردبند کشت و فرآوری می گردد. این شربت از عصاره این گیاه ساخته شده است.

ویروس سین سیشیال تنفسی respiratory syncytial virus یا ویروس پیوسته یاخته ای تنفسی، شایع ترین علت بیماری دستگاه تنفسی تحتانی در نوزادان و نیز مهم ترین پاتوژن در کودکان کم سن است.اپیدمی عفونت های تنفسی با ویروس سین سیشیوم در پائیز، زمستان و بهار دیده شده و معمولاً طی یک اپیدمی، نیمی از کودکان در معرض خطر مبتلا می شوند. در بزرگسالان با سیستم ایمنی ضعیف، عفونت حاصله، سندرمی شبیه سرماخوردگی با علائم آبریزش بینی، گلودرد، سرفه و در بعضی موارد، بیحالی، سردرد و تب ایجاد می کند.در بیماری خفیف، درمان با آنتی هیستامین ها و سمپاتومیمتیک ها صورت می گیرد. در موارد شدید باید بیمار را بستری نمود. درمان ضدٌ ویروس خاصی وجود ندارد البته گفته شده ریباورین مؤثر است.خیلی از متخصصین بر این باور هستند به دلیل پوشیدن ماسک و فاصله گذاری فیزیکی برای COVID-19، موارد کمتری از RSV در سالهای اوج کرونا در بین کودکان مشاهده شد. با این حال، هنگامی که اقدامات ایمنی با ورود واکسن های COVID-19 کاهش یافت، افزایش موارد RSV در بین کودکان بیشتر شده است.

اما به تازگی اثر ضد ویروسی اسید کاسنی یا chicoric acid حاصل از عصاره گیاه سرخارگل Echinacea angustifolia بر این ویروس مشخص شده است جالب است بدانید نه تنها این ماده بر ویروس SRV بلکه برروی ویروس آنفولانزا H1N1، ویروس HIV , ویروس سارس اثر دارد و حتی خاصیت مهارکنندگی ویروس کووید 19 را دارد و انواع نگران کننده SARS‑CoV‑2 که یک تهدید هشدار دهنده به حساب می آیند و ممکن است از اثر بخشی واکسیناسیون فرار کنند را از میان می برد.

سرخارگل گیاهی علفی و چند ساله از تیرهٔ کاسنی می باشد که ارتفاع آن حداکثر به ۱ تا ۱٫۵ متر می رسد. برگ های پایین ساقه تخم مرغی تا نیزه ای شکل هستند که حداکثر ۳۰ سانتی متر طول و ۲۰ سانتی متر عرض دارند. ساقه از انشعابات فراوانی برخوردار بوده و دارای پرزهای زبر و خشن است. گل ها معمولاً به رنگ ارغوانی، صورتی، قرمز ارغوانی، زرد و نارنجی دیده می شوند و دیسک مرکز آن ها (گلهای لوله ای) سبز تیره، قهوه ای تیره و سیاه رنگ می باشد.تمام پیکر این گیاه اعم از ریشه و پیکر رویشی حاوی مواد ارزشمندی از قبیل ترکیبات آلکیل آمیدی، ایزوبوتیل آمید، شیکوریک اسید و … است. همچنین دارای اسانس هم می باشد که مهم ترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس سرخارگل را هومولن، کاریوفیلن و اکسید کاریوفیلن تشکیل می دهند.

شیکوریک اسید و کلروژنیک اسید نوعی پلی فنل و از مشتقات کافئیک اسید می باشند. این دو ترکیب به ویژه شیکوریک اسید در گیاه Echinacea purpurea L. به فراوانی یافت می شوند. اسید کاسنی (همچنین به عنوان اسید سیکوریک شناخته می شود) یک اسید هیدروکسی سینامیک، یک ترکیب آلی از کلاس فنیل پروپانوئید است و در انواع گونه های گیاهی وجود دارد. این مشتق شده از اسید کافئیک و اسید تارتاریک است.

به عنوان مثال در طی تحقیقاتی برروی ویروس کرونا مشخص شد پروتئین نوکلئوکپسید (N) نقش مهمی در رونویسی و بسته بندی ژنوم کروناویروس ایفا می کند که نشان دهنده یک هدف کلیدی برای توسعه ضد ویروس های جدید است و اطلاعات ساختاری در مورد اتصال لیگاند برای آن کمیاب است. در این تحقیق شیکوریک اسید در پروتئین نوکلئوکپسید SARS-CoV-2 را در کشت های سلولی کاهش داد.