ارتباط آپنه خواب با تغییرات میکروبیوم روده

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، تحقیقات نشان می دهد که هم میکروبیوتای محافظتی و هم مضر روده با خطر آپنه خواب مرتبط است.

در مطالعه ای که در Nutrients منتشر شد، محققان چینی از تجزیه و تحلیل های تصادفی مندلی (MR) متعدد برای بررسی رابطه بین میکروبیوتای روده، متابولیت های مرتبط و آپنه انسدادی خواب (OSA) استفاده کردند.

آنها دریافتند که در حالی که جنس های Subdoligranulum و Ruminococcaceae با افزایش خطر OSA مرتبط بودند، Eggerthella و Eubacterium خطر کمتری برای OSA داشتند.

متابولیت های مشتق شده از میکروبیوتای روده، یعنی 3-دهیروکارنیتین، اپی آندروسترون سولفات، و لوسین، به عنوان عوامل خطر بالقوه برای OSA شناسایی شدند.

OSA یک اختلال خواب رایج است که منجر به اختلال در الگوهای خواب، هیپوکسی متناوب (IH) و همچنین بیماری های قلبی عروقی، شناختی و متابولیک می شود. اگرچه علل مختلف OSA شناسایی شده است، اما علل زمینه ای آنها هنوز به خوبی شناخته نشده است.

گزارش شده است که بیماران مبتلا به OSA تحت تغییرات قابل توجهی در میکروبیوم روده خود، مجموعه ای از میکروب ها در دستگاه گوارش، قرار می گیرند. علاوه بر این، OSA همچنین منجر به تغییر سطوح متابولیت های مختلف سرم مرتبط با استرس اکسیداتیو، IH و فشار خون بالا می شود.

بنابراین، مطالعه حاضر با هدف استفاده از تجزیه و تحلیل MR برای بررسی تأثیر 196 گروه میکروبی روده و 83 متابولیت مشتق شده از میکروبیوتا بر OSA، به منظور کمک به نقش میکروبیوتای روده بر علت و آسیب شناسی OSA، انجام شد.

برای مطالعه حاضر، 196 گونه میکروبی شناخته شده از داده های جمعیت اروپایی به دست آمده از مطالعه انجمن گسترده ژنوم (GWAS) وارد شدند. علاوه بر این، 83 متابولیت مرتبط با میکروبیوتا با استفاده از داده های پایگاه داده متابولوم انسانی (HMDB) انتخاب شدند.

طبق این مطالعه، 14 گونه میکروبی با OSA مرتبط بودند که از این میان هفت گونه، از جمله Actinobacteria، Peptostreptococcaceae، Ruminococcaceae_UCG009، Subdoligranulum، Butyricimonas، Clostridium، Coprococcus3 با خطر بیشتری برای OSA مرتبط بودند.

علاوه بر این، هفت گونه میکروبیوتا شامل Ruminococcaceae، Anaerotruncus، Coprococcus2، Eggerthella، Enterorhabdus، Eubacterium (گروه xylanophilum) و Holdemania مشاهده شد که با کاهش خطر OSA مرتبط هستند.

برای بررسی اثر OSA بر روی 196 گونه انتخابی، تجزیه و تحلیل MR معکوس انجام شد که نشان دهنده تأثیر جزئی OSA بر روی Ruminococcaceae، Actinomyces، Collinsella، Desulfovibrio و Slackia بود.

اگرچه این اولین مطالعه برای ارزیابی رابطه علی دو طرفه بین میکروبیوتای روده، متابولیت های مشتق شده و خطر OSA است، تحقیقات بیشتری برای تایید این یافته ها با استفاده از داده های سطح گونه که نشان دهنده جمعیت های متنوع تر است، مورد نیاز است.

علاوه بر این، پویایی این ارتباط را می توان با نظارت بر تغییرات در ترکیب میکروبیوتای روده و مطالعه توسعه OSA در افراد سالم و همچنین با در نظر گرفتن تعاملات بین جوامع میکروبی در روده بررسی کرد.

در نتیجه، یافته های این مطالعه بر تأثیر بالقوه دیسبیوز روده، سطوح متابولیت تغییر یافته و پاسخ های پیش التهابی بر OSA تأکید می کند.

شواهد و بینش ارائه شده توسط این مطالعه در مورد پاتوژنز بالقوه میکروبیوم روده OSA راه های جدیدی را برای توسعه استراتژی های درمانی هدفمند مانند مصرف پروبیوتیک و پیوند میکروبیوتای مدفوعی باز می کند و در نتیجه نتایج سلامتی در بیماران OSA را بهبود می بخشد.