ابتلا به بیماری عروق کرونر به دلیل جهش در ژن ACTA2

به گزارش واحد ژنتیک پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، به گفته محققان UTHealth Houston، یک مسیر مولکولی جدید شناسایی شده است برای توضیح اینکه چگونه یک جهش در ژن ACTA2 می تواند باعث شود افراد 30 ساله با سطح کلسترول طبیعی و بدون عوامل خطر دیگر به بیماری عروق کرونر مبتلا می شوند، ژن ACTA2 پروتئین خاصی را کد می کند که هیچ ارتباطی با کلسترول ندارد. این تعجب آور است که افرادی که دارای جهش ژنی هستند در سنین پایین و بدون هیچ عامل خطر آترواسکلروز بیش از حد آترواسکلروز دارند. مطالعه ای در سال 2009 نشان داد که تعدادی از جهش ها در ژن ACTA2 انسان را مستعد ابتلا به بیماری عروق کرونر زودرس (30 سالگی یا کمتر) می کند.

آترواسکلروز تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در داخل و روی دیواره شریان است. این می تواند در طول زمان ایجاد شود و بیشتر مردم تا زمانی که دچار حمله قلبی یا سکته نشوند نمی دانند که به آن مبتلا هستند. عوامل خطر سنتی برای ایجاد آترواسکلروز شامل کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت، سیگار کشیدن، چاقی، ورزش نکردن و مصرف رژیم غذایی پرچرب است. ACTA2 معمولاً در سلول های عضله صاف یافت می شود که شریان ها را می پوشانند و به شریان ها اجازه انقباض می دهند تا فشار و جریان خون را کنترل کنند. پروتئین کدگذاری شده توسط این ژن به دلیل جهش به درستی جمع نمی شود و باعث ایجاد استرس در سلول عضله صاف می شود که سپس سلول را مجبور می کند تا کلسترول بیشتری را بدون توجه به سطح کلسترول در خون در داخل تولید کند.، باعث تشکیل پلاک آترواسکلروتیک می شود.

این یافته از این نظر منحصر به فرد است که محققان یک مسیر کاملاً جدید برای آترواسکلروز پیدا کردند. این توضیح می دهد که چرا برای سال ها می دانستیم که استاتین ها از افراد در برابر حملات قلبی محافظت می کنند، حتی افرادی که سطح کلسترول خونشان طبیعی است. در این مطالعه، پروتئین جهش یافته ساخته شده توسط جهش ACTA2 باعث می شود که سلول های دیواره شریان تحت فشار قرار گیرند، اما بسیاری از عوامل دیگر وجود دارند که می توانند سلول ها را تحت فشار قرار دهند. میکی از نتایج استرس در سلول های ماهیچه صاف مرتبط با تصلب شرایین، رسوب کلسیم در رگ ها است. تصویربرداری از کلسیم قلب در افراد مبتلا به جهش ACTA2 می تواند یک ابزار تشخیص اولیه مفید برای نظارت بر پیشرفت آترواسکلروز اولیه در این افراد باشد. این به پزشکان اجازه می دهد تا تصمیم بگیرند از چه سنی این بیماران را با استاتین ها شروع کنند.

محققان با استفاده از یک موش دستکاری شده ژنتیکی حاوی جهش ACTA2 خاص و تغذیه موش ها با رژیم غذایی غنی از کلسترول، آترواسکلروز را القا کردند و دریافتند که این موش ها آترواسکلروز بسیار بیشتری نسبت به موش های معمولی تحت درمان مشابه دارند. این مطالعه همچنین نشان داد که افزایش آترواسکلروز را می توان با درمان موش ها با پراواستاتین، یکی از اعضای گروه داروهای استاتین که معمولاً برای کاهش کلسترول خون تجویز می شود، معکوس کرد. محققان تأیید کردند که همان مسیر مولکولی در سلول های ماهیچه صاف جدا شده از یک بیمار انسانی با جهش ACTA2 فعال می شود. استاتین ها با کاهش سطح کلسترول خون از بیماری عروق کرونر جلوگیری می کنند. در عین حال، بیش از نیمی از حملات قلبی در مردان و زنان به ظاهر سالم با سطوح متوسط ​​یا پایین کلسترول LDL پلاسما رخ می دهد. استاتین ها همچنین حوادث حمله قلبی را در افراد با سطح کلسترول طبیعی کاهش می دهند.