تست جهش MTHFR

نام اختصاری آزمایش: نام اختصاری و علمی تست جهش MTHFR، MTHFR PCR است.

اطلاعات تکمیلی درباره آزمایش جهش MTHFR:

MTHFR مخفف متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز است. به دلیل یک جهش ژنتیکی که ممکن است منجر به سطوح بالای هموسیستئین در خون و سطوح پایین فولات و سایر ویتامین ها شود، مورد توجه قرار گرفته است. افزایش سطح هموسیستئین ناشی از پلی مورفیسم های ژن MTHFR به عنوان عوامل خطر احتمالی برای انواع شرایط رایج مورد مطالعه قرار گرفته است. اینها شامل فشار خون بالا (فشار خون بالا)، لخته شدن خون، از دست دادن بارداری، اختلالات روانپزشکی و انواع خاصی از سرطان است. فراتر از بیماری قلبی، چندین نوع علائم مختلف به جهش های ژن MTHFR نسبت داده شده است، از جمله خستگی، درد مزمن، مه مغزی، افسردگی و اضطراب، غلبه استروژن و سردرد. جهش MTHFR همچنین باعث ایجاد مشکلاتی در سم زدایی صحیح و همچنین مشکلاتی در تعادل هورمونی و عملکرد سیستم ایمنی می شود. این بیماری با شرایط خودایمنی مانند فیبرومیالژیا، هاشیموتو و لوپوس مرتبط است.

علت انجام تست جهش MTHFR:

1. آنالیز مستقیم موتاسیون MTHFR C677T در بیماران مبتلا به اختلالات شریان کرونری، نقص میوکارد حاد، بیماری شریان عروق محیطی، سکته مغزی (stroke)و ترومبوآمبولیسم سیاهرگی که سطوح افزایش یافته ای از هموسیستئن یا متیونین غیرطبیعی دارند.

2. ردیابی جهش MTHFR C677T در خانم هایی با سابقه سقط های مکرر.

3. سرعت و حساسیت بالا در تشخیص اختصاصی جهش

4. در دسترس بودن و سادگی نمونه مورد نیاز

روش آزمایشگاهی جهش MTHFR:

ARMS-PCR, PCRndash;RFLP, allele-specific PCR, Real Time PCR

MTHFR Mutation:

MTHFRنام اختصاری آنزیم متیلن تترا هیدروفولات ردوکتاز می باشد که نقش محوری در متابولیسم فولات، متیونین و هموسیستئن دارد. هموسیستئن پلاسما یک آمینو اسید بالقوه سمی است که افزایش آن به علت اثرات پاتولوژیک منفی که بر روی آندوتلیوم عروق، آتروژنسیس (رسوب پلاک های چربی در سطح داخلی سرخرگ قلب) و فعالیت فاکتورهای انعقادی V وVIIIمی گذارد، منجر به افزایش سطح ترومبین، تجمع پلاکت ها و در نتیجه ترومبوز وریدی می شود. هموسیستئین با ایجاد جراحت های بسیار کوچک در سطح سلول های آندوتلیال، سبب آغاز فرآیند انعقاد می شود و در نتیجه به عنوان مهمترین مارکر بیماری های عروق کرونر، مغزی و محیطی شناخته شده است. بنابراین با تبدیل این آمینو اسید به متیونین در بدن اثرات سمی آن خنثی می شود. ژن MTHFRروی بازوی کوتاه کروموزوم شماره یک قرار دارد. موتاسیون در این ژن سبب می شود که عملکرد این آنزیم کاهش یابد. بیش از 50 واریانت MTHFRوجود دارد اما دو واریانت اصلی، واریانت هایC677T (جهش در موقعیت نوکلئوتیدی 677 و تبدیل سیتوزین به تیمین) و A1298C (جهش در موقعیت نوکلئوتیدی 1298 و تبدیل آدنین به سیتوزین) هستند، که معمولا در تست های آزمایشگاهی روتین انجام می شود. جهش C677T باعث جا به جا شدن آمینو اسید آلانین در موقعیت 223 توالی آمینو اسیدی آنزیم به آمینو اسید والین می شود و جهش A1298C سبب تبدیل کدون اسید گلوتامیک به کدون آلانین می شود. واریانت C677T با بیماری کاردیوواسکولار زودرس (early cardiovascular disease) و سکته مغزی(stroke) در ارتباط می باشد و واریانت A1298C با تعدادی از بیماریهای مزمن مثل فایبرومایالجیا (fibromyalgia) و افسردگی(depression) در ارتباط است. افراد هموزیگوت ژن C677T در نوزادان با افزایش خطر ابتلاء به نقص لوله عصبی spina bifida همراه است. در افراد هتروزیگوت که دارای دو آلل C677T و A1298C می باشند نیز خطر افزایش ابتلا به نقص لوله عصبی وجود دارد. جهش در ژنMTHFR همچنین می تواند با سقط جنین مرتبط باشد. در سقط مکرر فاکتورهای ریسک متعددی دخالت دارند و عوامل ژنتیکی به خصوص فاکتور های ترومبوفیلی لخته دوستی) به عنوان یکی از دلایل سقط مکرر می توانند مطرح باشند زیرا سلامت جنین ارتباط مستقیم با گردش خون مادر دارد و هر عاملی که باعث اختلال در این ارتباط شود می تواند برای جنین زیان آور باشد. به نظر می رسد که ایجاد لخته نابجا یا ترومبوز می تواند در مویرگ های جفت باعث اختلال در روند تبادلات مواد بین مادر و جنین شده و نهایتاً منجر به سقط گردد.

نمونه گیری تست: نوع نمونه گیری آزمایش جهش MTHFR، به صورت خون است.