تست آلفا1 آنتی تریپسین

نام اختصاری آزمایش: نام اختصاری و علمی تست آلفا1 آنتی تریپسین، α۱AT است.

اطلاعات تکمیلی آلفا1 آنتی تریپسین:

آلفا یک آنتی تریپسین یکی از پروتئین های فاز حاد می باشد و از فعالیت پروتئاز ها که در طی فاگوسیتوزاز لوکوسیت ها آزاد می شوند جلوگیری می کند و به راحتی در پلاسما و مایعات بدن انتشار پیدا می کند. حداقل 75 واریانت ارثی از نقص alpha;۱ AT دیده شده است. نقص های ژنتیکی شدیدکه بیشتر در فنوتیپ Pi.ZZ و Pi.SZ مشاهده می شود. در صورت اختلال در عمل این پروتئیین در سلول های کبدی محل تولید جمع شده و باعث آسیب به سلول های کبدی و همچنین ایجاد هپاتیت مقاوم به ویژه در نوزادان می شود و درمان آن بسیار حائز اهمیت می باشد.

علت انجام تست آلفا1 آنتی تریپسین:

1. نوزادانی که بیشتر از یک یا دو هفته به زردی مبتلا هستند و همچنین علائمی مانند: طحال بزرگ، خارش پی در پی، تجمع مایع در شکم (آسیت) و سایر علایم آسیب کبد.

2. افرادی که در خانواده خود بیمارمبتلا دارد احتمال ابتلای فرزند خود را بررسی می کند.

3. در نزدیکان فرد مبتلا به کمبود آلفا یک-آنتی تریپسین

4. افراد پایین تر از 40 سال با علائمی مانند: علایم خس خس، سرفه مزمن یا برونشیت، قطع تنفس و یا سایر علایم آمفیزم بخصوص افرادی که سیگار نمی کشند.

روش های آزمایشگاهی آلفا1 آنتی تریپسین:

رادیوایمونواسی (RID)، آنزیم ایمونواسی (EIA)، ایزو الکتریک فوکوسینگ، آنالیز مولکولی با روش PCR ،SRID و الکتروفورز پروتئین

آلفا-1 آنتی تریپسین- Alfa1 Anti Trypsin:

AAT نام پروتئینی در خون است که برای محافظت از ریه ها در برابر آنزیم های فعال نقش دارد.در تست AAT میزان وجود این پروتئین در خون اندازه گیری شده و یا شکل غیرطبیعی از AAT در افرادی که مبتلا به کمبود ارثی آلفا-1آنتی تریپسین هستند تشخیص داده می شود و خطر ابتلا به این بیماری وابسته به میزان تولید و نوع AAT است. یکسری ازAAT ها که دارای اختلال عملکردی هستند در سلول های کبد تجمع پیدا می کنند بنابراین در این سلول ها زنجیره ای از پروتئین های غیر طبیعی ایجاد شده و باعث از بین رفتن سلول ها و آسیب به کبد می شوند.این اختلال در نوزادان مبتلا و دارای کمبود ATT آسیب کبدی به همراه دارد و باعث ایجاد زردی در نوزادان می شود و در موارد شدید ممکن است نیاز به پیوند کبد باشد و کمبود AAT یکی از شایع ترین علل ژنتیکی بیماری کبدی در جمعیت کودکان در سرتاسر جهان است. یک فرد دارای دو نسخه از ژن است که پروتئین آلفا-1آنتی تریپسین را کد می کند که از والدین خود به ارث برده است.این ژن مهارکننده ی پروتئاز است و SERPINA1 نامیده می شود و هم بارز ژن Co-dominat به حساب می آید.این ژن SERPINA1 نیمی از AAT بدن شخص را تولید می کند و اگر تغییر یا جهش در یک و یا هر دو نسخه این ژن رخ دهد AAT به میزان کمتر و یا با بازده کمتر تولید می شود و در صورتی که تولید آن به زیر 30% در یک حالت طبیعی برسد با کمبود alpha-1 antitrypsin مواجه هستیم.ساختار کریستالی آلفا 1-آنتی تریپسین (AAT). پروتئین AAT یک گلیکوپروتئین از 394 باقیمانده با سه زنجیره جانبی کربوهیدرات مرتبط با آسپاراژین در موقعیت های 46، 83 و 247 است. زنجیره پلی پپتیدی AAT از سه ورقه beta; و نه مارپیچ alpha;تشکیل شده است. حلقه مرکزی واکنشی (RCL) ویژگی مهاری را واسطه می کند.

تشخیص ژنتیکی:

سه نوع از این تست AAT وجود دارد که یک یا چند مورد از آن استفاده می شود:

تست شماره یک: در آزمایش آلفا-1آنتی تریپسین میزان AAT در خون اندازه گیری می شود.

تست شماره دو: در آزمایش فنوتیپ آلفا-1آنتی تریپسین نوع و میزان AAT تولید شده را با الگوهای طبیعی مقایسه می شود.

تست شماره سه: در آزمایش ژنوتیپ آلفا-1آنتی تریپسین (تست DNA) آن برای تشخیص نوع الل های ژن SERPINA1 مانند الل نوع وحشی مورد استفاده قرار می گیرد.البته که این تست نمیتواند تمامی واریانت های الل ها را مشخص کند اما دو نوع شایع آن laquo;نوع S و Z raquo; و همینطور برای شناسایی واریانت های موجود در یک خانواده و یا یک منطقه جغرافیایی که شایع هستند.بعد از شناسایی الل ژن SERPINA1 در فرد بیمار لازم است سایر اعضای خانواده شخص هم مورد آزمایش قرار بگیرند تا احتمال خطر ابتلا به آمفیزم و یا سایر بیماری های کبدی بررسی شود.

نمونه گیری تست: نوع نمونه گیری آزمایش آلفا1 آنتی تریپسین، به صورت سرم است.