نقش بیومارکرها در تشخیص انواع سرطان تیروئید

به گزارش روابط عمومی پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، سرطان تیروئید از جمله سرطان های شایع غدد درون ریز بدن می باشــد.
میزان شیوع آن در میان زنان بیشتر از بیشتر از مردان گزارش شده است. این نوع سرطان به چهار زیر گروه اصلی شامل پاپیلاری، فولیکولار، مدولاری و آناپلاستیک طبقه بندی می شود. برای تفکیک انوع مختلف این سرطان به طور معمول از روش های بیوبسی استفاده می شود که روش تهاجمی بوده و اختصاصیت پایینی دارد.
امروزه با پیشرفت های علم ژنتیک استفاده از مارکرهایی مثل& miRNAجهت تشخیص، تفکیک، درمان و تعیین پیش اگهی این بیماری مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است.
ژن های جهش یافته در سرطان تیروئید در پــروژه ژنوم انســان، انــواع جهش ها در بســیاری از بیماری ها کشــف شده اســت. در این میان، ژن های جهش یافته ای وجود دارد که از نظر میزان فراوانی و پروفایل بیان از هم متمایز بوده و بررســی ها حاکی از این می باشــد که شاید بتوان با بررســی جهش ها در بافت های توموری انواع ســرطان تیروئید را از هم متمایز کرد.
به طور مثال در نوع پاپیلاری سرطان تیروئید (PTC) BRAFV600E، فعال در مسیر پیام رسانی MAP Kinase& و دارای موقعیت کروموزمی 7q34 جهش غالب بوده و موجب بیان دائمی یک ســرین- ترئونین کیناز می شود. بررسی های آماری نشــان می دهد که نوع جهش یافته این ژن با شکل تهاجمی بیماری، افزایش احتمال عود، نداشــتن تمایل به ید رادیواکتیو و عدم پاســخ به درمان مرتبط است. این در حالی است که در نوع فولیکولار(FTC) جهش های غالب شــامل NRAS -p53-PTEN می باشد که در این بین ژن NRAS در موقعیت کروموزومی 1q13.2 بیشترین میزان جهش را به خود اختصاص می دهد.
بررسی نقش احتمالی miRNA در تفکیک سرطان
miRNA& ها RNA های کوچک تک رشته ای غیرکد کننده ای هستند به طور تقریبی 22 نوکلئوتید طول داشته و در گیاهان، جانوران و برخی از ویروس ها یافت می شود.
miRNA بیان ژن را پس از رونویسی از طریق تجزیه mRNA یا مهار ترجمه آن ها کنترل می کنند. این ســاختارهای مولکولی در کنترل فرآیندهای فیزیولوژیک و پاتولوژیک سلولی شرکت نموده و بسیاری از آنها میتوانند به عنوان انکوژن و یا مهارکنندههای توموری عمل نمایند.
مطالعات نشان میدهد میتوان از پروفایل بیانی کاهشی یا افزایشیmiRNA& در تشخیص و درمان پایش انواع بیماری ها استفاده کرد.
بررســی ها نشــان می دهد miRNA146b نقش در مهاجرت، تکثیر و تهاجم سلول های توموری دارد. همچنین در مقاومت ای تومورها نسبت به شیمی درمانی خصوصا سلول های دارای جهش BRAFV600E نقش بسزایی دارد.
بررسی ها نشان داده است miRNA204 تومور ساپرسوری است که باعث مرگ سلولی و کاهش تکثیر سلول ها می شود. تحقیقات حاکی از آن است که کاهش بیان این miRNA در بیماران نوع فولیکولار می تواند به عنوان بیومارکری جهت پیش بینی پروگنوز بیماری مورد استفاده قرار گیرد. همچنین به نظر می رسد miRNA222 و miRNA221 در عود مجدد بیماری حائز اهمیت هستند.
بیان miRNA در سرطان تیروئید (PTC) و نوع فولیکولار(FTC) متفاوت است. miRNA181a-5p و miRNA21با حساسیت 100 درصد و اختصاصیت 77 درصد، FTC را از سایرین متمایز می کند.
همچنین miRNA7-5p در تشخیص FTC و PTC از تومور های غده خوش خیم تیروئید مورد استفاده قرار می گیرد.مطالعات دیگری بیان می کند& miRNA221 و miRNA146bکه در PTC تنظیم افزایشی و در FTC بیان افزایشی دارند. نوع ATC یا آناپلاستیک کــه جزء بدخی مترین انواع ســرطان تیروئیــد طبقه بندی می شود دارای بیــان متفاوتی از miRNA نسبت به سایرین می باشد. به طور مثال در مقایسه صورت گرفته نوع ATC با تومور های خوش خیم تیروئیدی miRNA25 دارای تنظیم کاهشی است.
همچنین در تحقیقی توسط دانشگاه Loma Linda در کالیفرنیا صورت گرفت مشخص شد miRNA30a و miRNA200 که نوعی ساپرسور هستند دارای بیان کاهش یافته ای در نوع ATC در مقایسه با انواع تمایز یافته ســرطان تیروئید و بافت تیروئیدی سالم است.