آزمایش اولین واکسن قارچی روی انسان

به گزارش روابط پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران، دانشمندان دانشگاه جورجیا می گویند واکسنی ساخته اند که باید بتواند در برابر انواع قارچ های خطرناک محافظت کند. در مطالعات حیوانی، این واکسن از عفونت های شدید و مرگ ناشی از سه نوع قارچ که اغلب باعث ایجاد بیماری های فرصت طلب در افراد می شوند، جلوگیری کرد. این تیم اکنون قصد دارد آزمایش های اولیه انسانی را آغاز کند.
این واکسن قادر است از عفونت های مربوط به سه نوع قارچ جلوگیری کند. این قارچ ها باعث ایجاد عفونت های فرصت طلب در بدن انسان می شوند. پژوهشگران اکنون خود را برای انجام آزمایش های انسانی مقدماتی آماده می کنند.
بیماری های قارچی به سختی درمان می شوند و تاکنون نیز واکسنی برای آنها تولید نشده است. اما واکسن ساخته شده توسط محققان دانشگاه جورجیا قادر است در برابر سه گروه از قارچ های رایج به نام های پنوموسیستیس، آسپرژیلوس و کاندیدا به افراد دارای نقص ایمنی کمک کند این قارچها عفونت های مرگبار ایجاد می کنند.
با استفاده از این واکسن سیستم ایمنی بدن یاد می گیرد تا با شناسایی پروتئین های مربوط به این قارچ ها در برابر تهاجم آنها مقاوم شود. آزمایش های انجام گرفته این واکسن روی موش ها و میمون های مکاک نشان می دهد با استفاده از این واکسن می توان از ایجاد عفونت های حاد و مرگبار جلوگیری کرد. همچنین در اثر استفاده از آن عارضه های جانبی حادی در این میمون ها دیده نشد.

به گفته محققان در حال حاضر ۱۳ میلیون عفونت قارچی خطرناک در جهان وجود دارد و بخش عمده ای از آن توسط همین سه قارچ ایجاد می شود. بیماری های ایجاد شده در اثر قارچ ها در مقایسه با ویروس ها بسیار کمتر است. زیرا گرمای بدن مانع از بقای آنها خواهد شد و سیستم ایمنی نیز می تواند در برابر آنها عملکرد مناسبی داشته باشد.

واکسن عفونت های قارچی در حیوانات عارضه حادی نداشته است
این واکسن ظاهراً به سیستم ایمنی بدن یاد می دهد تا پروتئین های مربوط به این قارچ ها را شناسایی کند و ایمنی بدن را در برابر تهاجم آن ها افزایش دهد. محققان تاکنون این واکسن را روی موش ها و میمون های مکاک آزمایش کرده اند و دریافته اند که این روش می تواند مانع از عفونت های حاد و مرگ بر اثر ابتلا به قارچ ها شود. افزون بر این، عارضه جانبی حادی در میمون های مکاک مشاهده نشده است.
محققان می گویند مطالعات نشان داده است که در حال حاضر حدود 13 میلیون عفونت قارچی خطرناک در دنیا وجود دارد و بخش عمده این عفونت ها توسط همین سه گروه به وجود می آیند.
قارچ ها در مقایسه با ویروس ها کمتر ایجاد بیماری می کنند، چرا که گرمای بدن ما شرایط بقا را از آن ها می گیرد و سیستم ایمنی هم در شرایط عادی می تواند عملکرد مناسبی در برابرشان داشته باشد. با این حال، بسیاری از متخصصان باور دارند که گرمایش جهانی می تواند مقاومت قارچ ها به گرما را افزایش بدهد. افزون بر این، کسانی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند یا به طور کلی وضعیت سلامتی نامناسبی دارند، بیشتر در معرض این عوامل بیماری زا هستند. محققان می گویند این خطر احتمالاً در سال های آینده افزایش پیدا خواهد کرد.